2016-09-09

Brev till Margot Wallström

(Redigerad med externa länkar i detta blogginlägg. Frågan togs även upp i Nyhetsmorgon.)

Stockholm den 9 september 2016

 

Utrikesminister Margot Wallström.

Du har möjlighet att kraftfullt försvara demokrati och yttrandefrihet, och vi ber om ditt fulla stöd.

Reportrar utan gränser har föreslagit att FN tillsätter ett journalistiskt sändebud som prioriterar journalisters säkerhet. Ett viktigt förslag som TV4, liksom flera andra svenska publicister, stöttar fullt ut.

Vi vill, med mindre än en vecka kvar till FN:s generalförsamling träffas i New York, ta tillfället i akt att än en gång påminna om vikten av ett kraftfullt engagemang från svensk sida i frågan om journalisters säkerhet och möjlighet att rapportera från alla delar av världen.

787 journalister och medarbetare har dödats under uppdrag de senaste tio åren. Bara under förra året har 67 journalister dödats. Pressfriheten är satt under tryck från många håll. Redaktioner har stängts ner, journalister tystats, hotats, fängslats.

Sverige har en unik pressfrihet, och från nyår 2017 även ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd. Föreningen Utgivarna, som representerar TV4, SVT, Tidningsutgivarna, Sveriges tidskrifter, SR och Utbildningsradion, har tidigare uppvaktat dig med en önskan om att journalisters säkerhet blir ytterligare en punkt på din lista över områden där Sverige kan göra skillnad.

Med hopp om gehör i en viktig fråga för alla oss som vill stå upp för demokratiska värden.

 

Casten Almqvist, VD Bonnier Broadcasting och TV4-Gruppen

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle Bonnier Broadcasting/TV4

Senast uppdaterad: 2016-09-09

Viveka Hansson

Programdirektör nyheter och samhälle

TV4-historia: Började på TV4 som programdirektör 2011.

Innan dess: Pluggade i Uppsala. Lärde mig reporterjobbet på Norrtelje Tidning. Kom till Expressen 1995. Jobbade där i 16 år som nyhetsreporter, nyhetschef, redaktionschef och editionschef.

Viktigaste mediefrågan: Att värna och ta ansvar för yttrandefriheten.

För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.