2014-11-18

Helin, ta chansen att bli bäst

Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman anklagade igår Aftonbladets viralsajt Lajkat.se för att stjäla Kamratpostens läsarbrev från barn.

”Man kan inte bara ta något rakt av. Jag tycker att det är oroväckande om vi ska börja stjäla material från varandra, säger han till Dagens Media.

Lajkats ansvarige utgivare Ehsan Fadakar medger enligt Dagens Media att Lajkat.se inte har tillfrågat upphovsrättsinnehavaren till texterna och bilderna, men säger att det ”ibland är oerhört svårt att hitta grundkällan. Hade vi vetat grundkällan så hade vi frågat eller creddat. ”

Enligt Dagens Media har SVT tidigare krävt att Lajkats efterföljare Sportlajkat.se skulle plocka bort upphovsskyddade klipp.

SR har nyligen bråkat med Aftonbladet om ljudfiler kvällstidningen använde i samband med minnesjournalistik kring Estonia. Och i min mejlbox har jag ett ursäktande mejl från en chef på Aftonbladet efter att vår partiledardebatt i TV4 sändes för Aftonbladets tittare i mobilen, i Aftonbladets spelare. Jag tror på deras förklaring, att det var ett misstag. Jag tror också på ursäkten till medarbetare om klipp ur Solsidan, och nu senast på Aftonbladets svar kring en diskussion med våra juridikavdelning om klipp från Malou efter tio. Men om det fortfarande är oklart att vi anser att klippet med Björn Ranelid är vårt så tycker vi det. Embedda gärna, eller plocka ner.

Ehsan Fadakar säger till Dagens Media att ”absolut finns det gränser, men när det kommer till nätet så finns det inte jättetydliga regler.”

Ja, det är svårnavigerat kring upphovsrätten i den digitala världen. Få av oss är nog så fläckfria att vi från säker position kan kasta stenar i glashuset. Det kan vara svårt att spåra varifrån ett klipp kommer, det kan säkert vara frestande för nystartade sajter som jagar trafik att plocka upp ett klipp som lagts ut av en anonym tittare på Vine, Instagram eller Facebook, som tagit en snutt ur ett program på tv, hellre än att länka till en konkurrent och bjuda på trafik. Det kan också diskuteras vad som ingår i citaträtten.

Men faktum är att vi till exempel inte sett att Expressens Omtalat.nu, som liksom Lajkat.se drivs genom att plocka upp andras material, lägger upp våra klipp utan att bädda in vår playspelare. Jag har svårt att tro att det beror på koncernsyskonskap.

Aftonbladet är landets största digitala aktör. Jan Helin, du borde ta chansen att vara bäst i klassen i stället för att hamna i diskussion om att stjäla barns tankar. Ni borde leda branschen framåt när det gäller att sätta en hygglig kultur kring upphovsrätt och citaträtt. Det behövs, och ni är omdömesfulla utgivare och stora nog att verkligen påverka den.

 Viveka Hansson, programdirektör, TV4

Senast uppdaterad: 2014-11-18

Viveka Hansson

Programdirektör nyheter och samhälle

TV4-historia: Började på TV4 som programdirektör 2011.

Innan dess: Pluggade i Uppsala. Lärde mig reporterjobbet på Norrtelje Tidning. Kom till Expressen 1995. Jobbade där i 16 år som nyhetsreporter, nyhetschef, redaktionschef och editionschef.

Viktigaste mediefrågan: Att värna och ta ansvar för yttrandefriheten.

För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.