2015-09-21

Marcus - begripligast av dem alla

Marcus Oscarsson är bäst i Sverige på att berätta så att människor förstår. När han överraskades i Nyhetsmorgon i morse, såg han först perplex ut. Marcus hade just visat ett klipp på sin väl sedda analys av förra årets budget med hjälp av en tårta.

Nu blev det ombytta roller och Tilde de Paula och Peter Jihde fick förklara att han vunnit pris, just för sin enastående förmåga att göra det svåra begripligt.

Marcus Oscarsson är ovanlig. Våra tittare älskar honom. Jag tror att det handlar om att Marcus är precis det vi ser i rutan. Här finns noll förställning.

När Marcus säger att han älskar politik och vill att alla, även barn som går i skolan, ska tycka att världen är så intressant och fascinerande som den är för honom, är det helt sant. Totalt fritt från cynism. Han hämtar inte sin näring i det sociala rummet där åsikter studsar mellan speglarna. Det är fakta som får hans ekrar att snurra snabbare när han cyklar genom stan till tv-huset.

Begriplighetspriset” delas ut av byrån Publik, rådgivare inom kommunikation. Förra året fick musikern Petter priset för sin bok ”16 rader” om läs- och skrivsvårigheter. I år var Marcus Oscarsson nominerad i sällskap av Malena Ernman, Hans Rosling, Liv Strömquist, Siavosh Derakhti och Zara Larsson. En imponerande grupp, alla skickliga på att nå ut på olika sätt.

Vinnaren utses av en jury, och av webbröster. Priset ger utöver äran, 20 000 kronor.

Marcus tänker ge bort pengarna. De ska gå till barn som har det svårt, till någon organisation som hjälper. Att Marcus tänker så, är också fullt begripligt.

Och vi på TV4 säger ett STORT GRATTIS Marcus. Du är väl vär det här.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4

Senast uppdaterad: 2015-09-21

Viveka Hansson

Programdirektör nyheter och samhälle

TV4-historia: Började på TV4 som programdirektör 2011.

Innan dess: Pluggade i Uppsala. Lärde mig reporterjobbet på Norrtelje Tidning. Kom till Expressen 1995. Jobbade där i 16 år som nyhetsreporter, nyhetschef, redaktionschef och editionschef.

Viktigaste mediefrågan: Att värna och ta ansvar för yttrandefriheten.

För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.