2014-03-11

Våra tankar till SR och Nils Horners anhöriga idag

Sverige har förlorat en viktig röst som har berättat för oss om omvärlden. Nils Horner sköts ihjäl i Afghanistan i morse när han förberedde ett reportage i Sverige Radio. Enligt organisationen Reportrar utan gränser har fyra journalister mördats i år och ytterligare 169 har fängslats.

Rolf Porseryd, vår erfarna TV4-korrespondent, skulle ha varit i Afghanistan just nu, men råkade skada sig i skidspåret. Med kryckorna vilande i närheten fick han istället sitta ner i studion och kommentera sin väns död. Det har han tvingats till tidigare. Hösten 2001 bevakade Rolf och TV4-fotografen Ulf Strömberg striderna mellan talibaner och norra alliansen i afghanska Taloqan. Den 27 november sköts Strömberg till döds av maskerade rånare.

Här utanför TV4-huset vajar flaggan på halv stång idag.

Rolf Porseryd skriver om sin vän:

”Nils Horner är död. Svårbegripligt. En vän, kollega, en av landets mest erfarna utrikeskorrespondenter mördad i Kabul.

Mina tankar går till Nils familj och närmaste anhöriga och till kollegor, inte minst Sveriges Radios Ekoredaktion, som var min journalistiska plantskola.

Nils var en av landets mest erfarna utrikeskorrespondenter, ständigt väskan packad och på väg.

Besjälad av att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Hans djupa engagemang för utrikespolitiken och drivkraften att ge röst åt folket runt om i Asien var något av ett signum.”

Senast uppdaterad: 2014-03-11

Viveka Hansson

Programdirektör nyheter och samhälle

TV4-historia: Började på TV4 som programdirektör 2011.

Innan dess: Pluggade i Uppsala. Lärde mig reporterjobbet på Norrtelje Tidning. Kom till Expressen 1995. Jobbade där i 16 år som nyhetsreporter, nyhetschef, redaktionschef och editionschef.

Viktigaste mediefrågan: Att värna och ta ansvar för yttrandefriheten.

För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.